Denewa

Karakterisering van ziekenhuisafvalwater

Wetsus heeft diverse afvalwaterstromen van het Antoniusziekenhuis in Sneek gekarakteriseerd op antibiotica residuen en antibiotica resistente bacteriën, in het bijzonder Extended-Spectrum Bèta-Lactamase (ESBL) Klebsiella en E.coli. Aanvullend zijn cat- en anionen concentraties bepaald. De data zijn vergeleken met data afkomstig van zwart water (toiletwater ingezameld met vacuumtoiletten) van huishoudens uit dezelfde regio (Sneek). Daarnaast is het effluent van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Sneek vergeleken met het effluent van de RWZI Grou. De RWZI Sneek ontvangt ziekenhuisafvalwater, de RWZI Grou niet.

Het onderzoek laat zien dat beide ziekenhuisafvalwaterstromen tussen 1.102 tot 1.103 kolonie vormende units (kvu) ESBL Klebsiella spp. per ml bevatten, terwijl er geen ESBL Klebsiella spp. in huishoudelijk afvalwater zijn aangetroffen. Dit in tegenstelling tot ESBL E.coli, waar minimale verschillen tussen ziekenhuisafvalwater en huishoudelijk afvalwater zijn gemeten (~1.103 kvu/ml). Het effluent van de RWZI Sneek (incl. ziekenhuis) bevat enkele (3-4 kvu/ml) ESBL E.coli, terwijl er geen positieve ESBL kolonies in het effluent van de RWZI Grou (excl ziekenhuis) zijn aangetroffen.

De concentraties antibiotica zijn in ziekenhuisafvalwater hoger dan in huishoudelijk afvalwater. Geen antibiotica residuen zijn gedetecteerd in het effluent van beide RWZI’s.

Deze resultaten laten zien dat ziekenhuizen een belangrijke bron zijn voor de verspreiding van antibiotica resistente bacteriën.

Onderstaande posters zijn gepresenteerd door Sanne van den Hengel tijdens de:
· Scientific Spring Meeting KNVM & NVMM 2015 – Papendal (Nederland), 14 april 2015
· 25th European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ECCMID) – Kopenhagen 
  (Denemarken), 25-28 april 2015
 

April 2015: Factsheet Demosite Hospital Wastewater - Antonius Ziekenhuis, Sneek
  Occurence of antibiotics and antibiotic resistant bacteria in wastewater streams
   
efvrovdeu idn
sluiten

Vul hier uw gebruikersnaam en wachtwoord in. Indien u niet meer over uw inloggegevens beschikt verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

Username:
Password: